Ποντιακή Κουζίνα

Η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα χρησιμοποιεί απλά συστατικά χωρίς μεγάλη επεξεργασία και συνδυάζει με σοφία υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες  αντιοξειδωτικά συστατικά και ωμέγα 3  λιπαρά οξέα.

Από την περιοχή του Πόντου προέρχεται μια πλούσια διατροφική παράδοση, ένα μοντέλο διατροφής που πρόσφερε μακροζωία στους προγόνους μας, επηρεασμένη  από τη γεωγραφική του θέση, το κλίμα και τα γεωφυσικά του χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής είναι: η μικρή κατανάλωση κρέατος(βοοειδή)  σε αντίθεση με τη μεγάλη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, υλιστόν, ταν, πασκιτάν, τανομένον σιουρβά….). Η πτηνοτροφία ήταν οικογενειακή υπόθεση και έτσι το διαιτολόγιο των Ποντίων περιείχε αρκετό κρέας πουλερικών (πάπιες ,χήνες κότες ) και αυγών. Άλλη μορφής πρωτεΐνης τα ψάρια, από τα πιο γνωστά τα χαψία. Σημαντική είναι η  κατανάλωση δημητριακών (κορκότα, πλιγούρι….) Μεγάλη ήταν η επάρκεια καλαμποκιού και σταριού. Στον Πόντο τα όσπρια που καταναλώνονταν ήταν τα φασόλια, οι φακές τα ρεβίθια και τα κουκιά. Πλούσια πηγή βιταμινών ήταν η μεγάλη πληθώρα φρούτων, λαχανικών και άγριων χόρτων (τσουκνίδες, παπαρούνες….).

Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές ποντιακές συνταγές για φαγητά και γλυκά: